Tämä kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 29.12.2021

HETA ROUSI ja Hannele Luukkainen Kissojen oikeudet ry:stä olivat oikeassa mielipidekirjoituksessaan (HS 26.12.) kissojen ulkoilusta. Kissat eivät pysty sisäkissoina toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään kuten eivät juuri mitkään lemmikit.

Itse toimin eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskissakotina ja jaan huolen kissojen hyvinvoinnista. Silti kissojen vapaana pitämistä ei voi kääntää luonnon monimuotoisuuden parantajaksi.

Kissojen maine rottien tappajana on liioiteltu. Tutkimukset osoittavat, että kissat tappavat valtavan määrän lintuja ja pieniä jyrsijöitä. Minkit ja rotat kissat usein jättävät rauhaan. Kirjoittajien mainitsema kompensaatio luonnon monimuotoisuudelle jää siis hyvin vajaaksi.

Lintujen määrä on maapallolla ja Suomen luonnossa vähentynyt huolestuttavaa vauhtia. Kissat ovat tässä merkittävässä roolissa. Erityisesti pesimäkaudella kissat kasvattavat tappojensa määrää, koska saaliita on helpompi saada.

Se, että puolustaa luonnon monimuotoisuutta vapaana liikkuvien kissojen tuhoilta, ei ole kirjoittajien esittämää vihamielistä paasausta. Itse pyrin tekemään kaikkeni kissojeni hyvinvoinnin eteen, mutta en luonnonvaraisten eläinten kustannuksella. Suosittelen lämpimästi kissojen ulkoiluttamista valjaissa, mutta ei päästetä kissoja vapaana luontoon.