– Arvoisa seurakunta, aloitetaan tutulla virrellä Ystävä sä liikunnan.

– Kiitos, sehän soi kauniisti ja kuin yhdestä suusta. Kyllähän me kaikki liikunnan tärkeyttä muistamme julistaa puheissa ja paneeleissa. Kiistattomat tutkimuksethan osoittavat sen tärkeyden kansanterveydelle ja -taloudelle. Jatketaan samaan rataan.

– Laulakaamme lopuksi yhtä tuttu virsi vuosien ajalta. Jo joutui armas liikunta tai kansan parissa paremmin tunnettu nimellä Leikkausvirsi.

– Kiitos, sehän kajahti komeasti ja hymy huulilla. Uusimmassa opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksessa vuoden 2023 talousarvioksi liikuntatoimelta leikataan 2,8 miljoonaa. No sellaista sattuu ja usein. Eikä täälläkään taida vastaväitteitä ja nurinaa kuulua. Tässä olikin kaikki. Herättäkää Aune mennessänne ulos ja ensi sunnuntaina sitten saarnan aiheena bensan hinta. Eiköhän saada penkit täyteen ja kiivasta keskustelua. Oikein mukavaa viikkoa kaikille ja muistakaa liikkua.

Onneksi talousarviosta vielä neuvotellaan ja budjettiriihessä leikkaukset voidaan perua. 2,8 miljoonaa saattaa kuulostaa pieneltä, mutta sillä voidaan vaikuttaa kansanterveyteen merkittävästi. Liikunta-ala on tottunut tekemään vähällä rahalla suurta, mutta mitäpä se tekisi, kun se saisi kunnolla tukea.

Lopuksi muistutuksena:

Liikkumattomuus näkyy terveydenhuollon suorissa kustannuksissa, menetettyinä työpanoksina, ikääntyneiden hoivakuluina, syrjäytymisenä sekä sosiaalietuuksien kasvuna. Kustannukset vuositasolla 3,2-7,5 miljardia euroa.