Urheilu ja politiikka kulkevat käsi kädessä, tahdottiin sitä tai ei. Urheilussa liikkuu valtavasti rahaa, urheilu tarjoaa näkyvyyttä poliitikoille ja antaa mahdollisuuden suunnata muun maailman katseet pois ikävämmistä asioista, kuten ihmisoikeusloukkauksista. 

Näistä syistä on täysin ymmärrettävää, miksi valtioilla ja poliitikoilla on hinku valtaan esimerkiksi Kansainvälisessä olympiakomiteassa (KOK)  ja FIFAssa. Mutta miksi Venäjä haluaa päätösvaltaa myös opiskelijaurheilussa, siis siellä missä raha ja näkyvyys ovat marginaalista verrattuna muuhun urheilukenttään?

Opiskelijakisat osana sisäpolitiikkaa

Putinin vaalimenestykselle naureskellaan vapaiden vaalien maissa, mutta Venäjällä  on myös  alueita, joissa Putinin todellinen  kannatus on vähintäänkin lähellä vaalituloksia. Kyseiset alueet ovat usein jääneet Moskovan ja Länsi-Venäjän jalkoihin arvostuksessa. Siksi vuonna 2019 Venäjällä järjestettyjen talviuniversiadien pitopaikaksi valikoitui Itä-Siperian vahvan kannatusalueen suurkaupunki Krasnojarsk.

Kisoilla ei ole pelkästään urheilullinen ja kansaa viihdyttävä puolensa, vaan myös suuri merkitys investointien näkökulmasta alueella. Kisapaikalle rakennettavat uudet urheilutilat ja infrastruktuurin parannukset osoittavat, että alueen asukkaita ei ole unohdettu – “Putin välittää teistä”. Krasnojarskin lentokentälle rakennettiin uusi terminaali kisoja varten, jossa matkustajia vastaanotti valtavan kokoiset Putinin kasvot. Näin kaikki tiesivät, ketä kiittää. Putin tietysti kävi tarkistamassa terminaalin ennen sen avaamista liikenteelle.

Kesäuniversiadien pitopaikat Kazanissa Tatarstanin tasavallassa ja Jekaterinburgissa Sverdlovskin alueella eivät myöskään valikoituneet sattumalla. Ne kuuluvat väkiluvultaan suurimpien alueiden joukkoon Venäjällä. Putinin kannatus alueilla ei ole yhtä vahvaa kuin Itä-Siperiassa, joten paikallisten tyytyväisenä pitäminen on korkealla prioriteettilistalla. 

Venäjän tavoittelemat megatapahtumat jaetaan maassa valikoiden, mutta ne pitää aina ensin saada valtion järjestettäviksi. Universiadit kuuluvat hieman helpommin järjestettäväksi saatavien suurtapahtumien joukkoon.

Putin Krasnojarskin uudella terminaalilla.
Putin tarkastamassa Krasnojarskin lentokentän uuden terminaalin.

Urheilumenestyksellä korostetaan kansalle omaa paremmuutta

Urheilumenestyksen päätarkoitus ei ole näyttää venäläisten paremmuutta ympäröivälle maailmalle, vaan venäläisille itselleen. Menestystä pitää tulla ja kaikkialla, se on ollut Putinin aikakauden suuntaus. Venäläisten urheilijoiden menestys korostuu kotikisoissa, joissa myös vilunki on helpompaa ja näkyy muun muassa opiskelijakisojen urheilijavalinnoissa. Venäjän joukkue täyttyy mitä kovemmista urheilijoista, jotka yllättäen ennen kisoja saavat opiskelupaikan. Kazanin kesäkisoissa tenniksen nelinpeliin osallistui muun muassa Elena Vesnina, joka kuukautta aiemmin oli voittanut Ranskan avoimet.

Opiskelijaurheilun merkittävimpien urheilutapahtumien eli universiadien mitalitaulukot ovatkin koomista luettavaa: esimerkiksi Kazanin kesäuniversiadeissa mitalitaulukossa toiseksi tullut Kiina sai 77 mitalia Venäjän rohmuttua itselleen 284 mitalia. Krasnojarskin talviuniversiadeissa puolestaan toiseksi eniten mitaleja saanut Etelä-Korea sai 14 mitalia ja Venäjä pokkasi 112 mitalia. Yleisesti asia herättää närää, mutta niin kauan kuin Venäjä hallitsee FISUa, ei muutokselle ole nähty tarvetta.

Talviuniversiadien mitalitaulukko vuodelta 2019
Krasnojarskin talviuniversiadit olivat Venäjän juhlaa.

Sotšin 2014 talviolympialaiset muistetaan Venäjän valtiollisesta dopinghuijauksesta. Huijaukseen osallistuivat muun muassa urheiluministeriö, dopinglaboratoriot ja turvallisuuspalvelu FSB, joka vaihtoi urheilijoiden virtsanäytteitä puhtaisiin seinään poratun reiän kautta. Dopinghuijausta harjoiteltiin jo  vuotta aikaisemmin Kazanin kesäuniversiadeissa. 

Mehukas juoni olisikin ollut se, jos Venäjä olisi halunnut universiadit järjestettäväkseen, jotta pääsisi harjoittelemaan Sotšin dopinghuijausta. Näin ei kuitenkaan ollut – Richard McLarenin raportti Venäjän dopinghuijauksesta osoitti, että heikko menestys vuoden 2010 Vancouverin talviolympialaisissa oli sysäys huijauksen valmistelulle. Kazanin kesäuniversiadit antoivat vain erinomaisen mahdollisuuden testata sitä vähemmän valvonnan alla. 

Valta opiskelijaurheilussa on mahdollistanut Venäjälle myös FISUn toimenpiteisiin vaikuttamisen. Matytsinin johdolla FISU on kieltänyt Maailman antidopingtoimiston WADAn ja KOK:n esittämät todistukset dopinghuijauksen harjoittelemisesta universiadeissa, vaatien lisätodisteita. Tästä syystä venäläisurheilijat ovat saaneet opiskelijaurheilukilpailuissa urheilla Venäjän lipun alla, vaikka muissa kisoissa näin ei ole ollut. FISUn hallituksessa kyseisen ongelman nosti esiin vain hallituksen suomalaisedustaja Hilkka Pöyhönen. Muut jäsenet olivat hiljaa.

Vallasta voi olla hyötyä mitä erikoisimmissa paikoissa, vaikka se alkuun tuntuisi epätodennäköiseltä. Siksi mahdollisimman laaja valta voi toimia vakuutuksena Venäjälle epäsuotuisista päätöksistä. Vastaava esimerkki Venäjälle keskittyneestä vallasta on kansainvälisen nyrkkeilyliiton aikomus hyväksyä venäläiset urheilijat MM-kisoihin. Sitä ei tapahtuisi, jos valta nyrkkeilyliitossa ei olisi Venäjällä. 

Verkostot ja tieto

Vallan hyödyntäminen kansainvälisissä organisaatioissa ei jää tähän. 

Valta-asemassa on helpompi luoda verkostoja ja kerätä itseä hyödyntävää tietoa. Niin FISUn kuin KOK:n toimistot sijaitsevat Sveitsin Lausannessa. Saman puiston reunalla olevat toimistot mahdollistavat paitsi yhteistyön, myös tiedon liikkumisen vaivatta. Arki yhdistää, kun johto muuten kokoontuu harvakseltaan. Venäläisten työntekijöiden määrää on lisätty FISUssa, sillä työntekijät ovat helpompi ja hallitumpi reitti asioiden keskiöön perinteiseen vaikuttamistyöhön verrattuna.

Venäjämielisen koalition ja ystävien hankkiminen on myös luonut verkostoja eri maiden urheiluliittoihin. Opiskelijaurheilun johtohahmot kun ovat usein myös muiden lajien ja maansa kansallisten liittojen kanssa tiiviisti tekemisissä. Näin omien tavoitteiden saavuttamiseksi tietyssä maassa on useampi reitti valmiina.

Muutos tulossa?

FISU tiedotti vastikään ylimääräisestä liittokokouksesta, mutta jätti kertomatta syyn. Mielenkiinnolla odotamme, liittyykö kokous Venäjään, Matytsiniin ja venäläisten mahdollisuuksiin osallistua opiskelijakisoihin. 

Nyt FISUlla olisi hyvä tilaisuus tasapainottaa valtaa ja muuttaa toimintansa suuntaa muistuttamaan enemmän Putinia edeltänyttä aikaa. Tosin Venäjän kampeaminen vallasta avaa tyhjiön, jonka täyttämistä odottaa Kiina.